Doe de bandencheck !

Controleer je banden regelmatig !

De campagne Doedebandencheck is een verkeersveiligheidscampagne van VACO. Deze campagne is erop gericht om de Nederlandse automobilist bewuster te maken van de staat van zijn banden. Dit is nodig, omdat uit onderzoek blijkt dat veel automobilisten rondrijden op beschadigde banden en dat is levensgevaarlijk (denk bijvoorbeeld aan een klapband). 

Check je bandenspanning

Rubber is poreus. Een band verliest daardoor 0,1 bar spanning per maand. Als je met onderspanning rijdt, dan vervormt je band en heb je minder grip op de weg. Ook verbruik je meer brandstof, slijten je banden sneller en is het slechter voor het milieu. Pomp daarom regelmatig - liefst één keer per maand - je banden op.

Check je banden op beschadigingen

Bandenrubber droogt na verloop van tijd uit. Dat kan je zien aan kleine droogtescheurtjes in het profiel of op de zijkant van de band. Op de foto hieronder kun je dit duidelijk zien. Loop eens een rondje om je auto en controleer je banden op deze scheurtjes of andere beschadigingen. 

Check je profieldiepte 

Met een profiel van 1,6 mm heeft een band bij hoge snelheid nauwelijks meer contact met het wegdek. Je banden kunnen het water op de weg niet meer goed afvoeren, je auto begint te glijden en wordt onbestuurbaar.

Dus controleer je banden tijdig ! het gaat om uw veilgheid op de weg.

Wil je een deskundig oordeel ?  De VACO-erkende bandenspecialist controleert graag even je banden. 

Naar overzicht


bandencheck
241